НАШ АДРЕС: 95026 г. Симферополь ул. Гагарина, 11 тел. (0652) 22-22-11 22-62-88, 22-49-40, официальный Web-сайт СКТЭК : http://www.cktek.crimea.ua
 

 

 

Поиск по сайту

  
КАРТА САЙТА


**************

Сроки приема
заявлений и документов,
вступительных экзаменов,
конкурсного отбора и зачисления на обучение

см. здесь....


***************


Порядок приема заявлений
и документов для
поступления в колледж

ДОСКА ПОЧЁТА

**************
Статистика посещений
HotLog
Цитируемость
Яндекс цитирования


      ФЕДЯЙ Т. Молодість творчості не завада : Конференция [Текс] / Т. ФЕДЯЙ // Студентська хвиля – №15 (1036) – 12 квітня 2012 р.

     
       ЦЕ ЧЕРГОВИЙ РАЗ ПІДТВЕРДИЛИ УЧАСНИКИ ДЕВ'ЯТОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКООПСПІЛКИ "ІННОВАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ І ЇХ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ", ЩО ВІДБУЛАСЯ НА БАЗІ ВІННИЦЬКОГО КООПЕРАТИВНОГО ІНСТИТУТУ.
 
   

На знімках: миттєвості науково-практичної студентської конференції. Фото Олександра Горенка м. Вінница      У роботах студентів досліджувалися проблеми впровадження новітніх технологій у торгівлі, підприємствах ресторанного господарства, переробної промисловості системи споживчої кооперації та економіці країни загалом. Аби реформуватися, розвиватися й нарощувати свій потенціал.


       Сьогодні кооперативним організаціям і підприємствам, як ніколи, потрібні молоді, розумні й амбітні фахівці з вищою освітою, які мають нове бачення шляхів розвитку і реформування економіки в сучасних умовах. Більшість учасників конференції і є саме такими. Науковий форум засвідчив – вищі навчальні заклади Укоопспілки готують таких висококваліфікованих фахівців, розробки яких дають змогу підвищувати рентабельність та конкурентоспроможність підприємств споживчої кооперації.

      Їхні напрацювання щодо виходу підприємств з кризового становища, попередження банкрутства, інноваційних підходів до підвищення конкурентоспроможності, нюансів чинного кооперативного та комерційного законодавства, правового регулювання інноваційної діяльності в Україні варті пильної уваги й аналізу з метою впровадження в життя. – Наша конференція відбувається в рамках заходів, затверджених шостими зборами Ради Укоопспілки 20-го скликання "Про відзначення Міжнародного року кооперативів", – наголосила, відкриваючи форум, директор департаменту кадрової політики, освіти і науки Укоопспілки, директор НМЦ "Укоопосвіта" Лідія ВОЙНАШ. - Упевнена, що сьогодні почуємо цікаві доповіді на теми вивчення світового досвіду технологічного розвитку країн, впровадження інноваційних технологій в організаціях і на підприємствах споживчої кооперації, її основних галузей: торгівлі, виробництва, ресторанного бізнесу, впливу ІТ-технологій на ефективність господарювання підприємств, використання сучасних методів мотивації персоналу тощо.На знімках: миттєвості науково-практичної студентської конференції. Фото Олександра Горенка м. Вінница

     У роботі конференції взяли участь і виступили голова Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Бачинський, голова правління облспоживспілки Василь Подолян, в. о. ректора Вінницького кооперативного інституту Анатолій Драбовський, заступник голови Ради ректорів та директорів вищих кооперативних навчальних закладів України, директор Івано-Франківського фінансово-комерційного кооперативного коледжу ім. С. Граната Василь Кофлан, директор Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права Василь Кравчук, директор Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу Степан Кошкаров.

      Вітаючи учасників конференції, Любов Спірідонова зокрема наголосила, що Вінницький кооперативний інститут посідає у системі освіти області почесне місце, інновації, що тут впроваджуються, запозичуються іншими вишами. Інститут має хороші перспективи. Плануючи розвивати Вінниччину туристичну, ми розраховуємо на випускників кооперативного навчального закладу, які працюватимуть у цій сфері та сфері обслуговування.


      – Від імені правління облспоживспілки висловлюю щиру вдячність правлінню Укоопспілки та його голові Владиславу Гончаренку, який переймається проблемами студентської молоді, за те, що обрали базою проведення конференції Вінницький кооперативний інститут, – сказав голова правління Вінницької облспоживспілки Василь Подолян. – Ми пишаємося своїм навчальним закладом, який для споживчої кооперації та економіки нашої області підготував багато кваліфікованих фахівців. Закони життя диктують свої вимоги. Тож чекаємо на молоде поповнення випускників кооперативних вишів, які, знайшовши свій шлях у споживчій кооперації, могли б працювати на її розбудову в сучасних нелегких умовах конкуренції.
На знімках: миттєвості науково-практичної студентської конференції. Фото Олександра Горенка м. Вінница

     Багато наукових робіт, представлених на форумі, продемонстрували зацікавленість студентів процесами, що відбуваються у споживчій кооперації, економіці держави, зарубіжній кооперації. Без сумніву, до таких належать роботи: студентки Львівської комерційної академії Наталії Турчин "Інноваційні підходи до підвищення конкурентоспроможності кооперативних організацій європейських країн"; Тетяни Маламен (Житомирський кооперативний коледж бізнесу і права) "Антикризове управління як фактор конкурентоспроможності кооперативних організацій і підприємств (на прикладі Житомирської облспоживспілки); Ангеліни Флоріної (Миколаївський коледж бізнесу і права ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і права) "Механізм підвищення конкурентоспроможності підприємств та організацій системи споживчої кооперації в умовах ринкової економіки"; Яни Селюк (Уманська філія Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу) "Механізм забезпечення фінансової стабільності підприємств споживчої кооперації Черкащини в умовах транзитивної економіки"; Павла Васильєва (Білгород-Дністровський економіко-правовий коледж) "Створення сайту підприємства – важливий крок до успіху"; Наталі Попової (Херсонський кооперативний економіко-правовий коледж) "Місце і роль споживчої кооперації у створенні соціально-економічних кластерів як механізму підвищення конкурентоспроможності регіону"; Андрія Омельченка (Черкаський кооперативний економіко-правовий коледж) "Пріоритети правового регулювання інноваційної діяльності в Україні"; Ольги Лунги (Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж) "Економіко-правовий аналіз чинного кооперативного та комерційного законодавства"; Віталія Ковбаси (Сумський кооперативний технікум) "Сучасні технології кодування інформації та застосування їх у системі споживчої кооперації"; Катерини Капелянович (Мукачівський кооперативний торгово-економічний коледж) "Вплив запровадження інформаційних технологій на ефективність господарювання підприємств (за матеріалами В. Лучківського споживтовариства)"та ін.

     Різносторонньо підійшли до розгляду впливу інновацій на конкурентоспроможність ресторанного господарства – Олена Кемпа (Херсонський кооперативний економіко-правовий коледж), Ольга Конураєва (Сімферопольський кооперативний торговельно-економічний коледж), Інна Кифар (Івано-Франківський фінансово-комерційний кооперативний коледж ім. С. Граната).
На знімках: миттєвості науково-практичної студентської конференції. Фото Олександра Горенка м. Вінница

      Уважно слухали присутні доповідь Олександра Подгорного з Полтавського кооперативного технікуму про шляхи поліпшення організації харчування у дитячому оздоровчому таборі, де студенти кооперативного вишу проходять практику. Христина Оверко зі Львівського кооперативного коледжу економіки і права зацікавила присутніх розповіддю про причини та наслідки йододефіциту та шляхи його подолання у коледжі.


     Не залишили юні науковці поза увагою й інновації в становленні конкурентоспроможності агропромислового сектора – Ольга Іванишин, Соломія Шевчук (ЛКА), якісної м'ясної продукції – Сергій Дрижирук (ПУЕТ). Йшлося також про застосування методів мотивації у контексті стимулюючих факторів діяльності персоналу – Тетяна Стельмах (Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут), пріоритетну увагу до персоналу як резерву економічного зростання – Ірина Монастирська (Білгород-Дністровський економіко-правовий коледж), проблеми тендерної рівності – Надія Костіна (ПУЕТ), бізнес-інкубатори – Олександр Вандоляк (Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут). Розглядалися також питання, інноваційно-інвестиційної спрямованості розвитку виробництва – Ірина Мороз (Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж), світовий досвід технологічного розвитку країни та можливості його застосування в Україні – Ірина Рогальська (ЛКА), формування системи оподаткування – Катерина Омельченко (Кіровоградський кооперативний коледж економіки і права ім. М. П. Сая), інноваційної економіки: генезис, сутність, майбутнє України – Денис Бучинський (Вінницький кооперативний інститут), ролі кластерів у забезпеченні підвищення конкурентоспроможності регіону – Анастасія Бебех (Ново-московський кооперативний коледж економіки та права ім. С. В. Литвиненка), економічної безпеки – Ілона Дідух (Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж), хеджування як інструмент мінімізації ризиків банківських установ та їх клієнтів – Валерій Божонок (Херсонський кооперативний економіко-правовий коледж), інноваційних технологій митного контролю – Оксана Веселова (Харківський кооперативний торгово-економічний коледж) та ін.

     Загалом же учасники конференції були активними, компетентними, зацікавленими. Іноді спілкування авторів робіт переростало у справжні дискусії з аудиторією. Доповідачі продовжували обговорення й поза аудиторією, спілкуючись під час перерв тощо.

     Найбільше робіт присвячено аналізу інноваційних процесів у споживчій кооперації. Більшість з них можуть бути використані в системі на практиці, стати основою дипломних, а в подальшому й кандидатських проектів.

     – Тему "Антикризове управління як фактор підвищення конкурентоспроможності кооперативних організацій і підприємств (на прикладі Житомирської облспоживспілки)" – обрала невипадково, – сказала студентка Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права Тетяна Маламен. – Маю на меті в подальшому продовжувати наукову діяльність, працювати на розбудову кооперації, доля якої мені не байдужа. Враження від участі в конференції теплі й позитивні. Сподобалася дружня атмосфера в залі, висока організація заходу і гостинність господарів. Розглянуті теми засвідчили: сучасна молодь має власне бачення ролі інноваційних процесів у діяльності підприємств системи кооперації та економіки України в цілому. Сподобалося також те, що молоді науковці не тільки самі виступали, а й активно обговорювали виступи своїх колег.

     – Навчання за спеціальністю "Фінанси і кредит", відкриває мені цікавий і безмежний світ фінансової науки, – поділилася думками студентка Уманської філії Черкаського кооперативного коледжу Яна Селюк. – Відомо, що нині Україна знаходиться в умовах транзитивної або перехідної економіки. Запорукою діяльності підприємств, зокрема й споживчої кооперації, є забезпечення їх фінансової стійкості. Мене зацікавила ця тема, тому й обрала її для дослідження. На фінансовий стан кооперативних підприємств впливають загальний стан економіки країни, економічні умови господарювання, податкова та кредитна політика та інші чинники. Крім того, у процесі роботи звернула увагу, що велике значення мають особливості функціонування підприємств споживчої кооперації, зумовлені формою власності та специфікою внутрісистемних фінансових відносин. Тож обрана мною тема потребує ще більш глибокого вивчення. Від участі в конференції отримала велике задоволення: і від виступів студентів інших вишів, і від спілкування з ними. На мою дум ку, участь у таких заходах дає змогу набути досвіду ділового спілкування, що, безумовно, придасться і в подальшому навчанні, і в майбутній роботі.

      Студентка ПУЕТ Вікторія Кабай вибрала для дослідження тему "Стратегічний аналіз передбачення ймовірності банкрутства у системі споживчої кооперації" (науковий керівник доцент ПУЕТ В.О. Подольська). Свій вибір вона пояснила так: "Сьогодні підприємства діють в дуже складних умовах – інфляція, спад виробництва, криза взаєморозрахунків, залишки фінансової та економічної світової кризи, відсутність державної підтримки тощо. Отже, вважаємо за доцільне знаходити і застосовувати не тільки методи, що прогнозують можливість настання банкрутства, а головне ті, що дають змогу визначити шляхи виходу з нього. Це важливо і для системи споживчої кооперації, яка має широко використовувати інноваційні методи і засоби господарювання, аби нівелювати загрози.

     Мені сподобався високий рівень підготовки учасників конференції, різносторонність підходів до інновацій в економіці, фінансах, технологіях. Зокрема в технології обробки м'яса, в підходах до маркетингової політики, зниження ризиків".

     – Тема нашої доповіді "Інновації обліку пайового капіталу" базується на даних Чернігівської облспоживспілки, зокрема на впровадженні УКС-проектів для обліку пайового капіталу, – наголосила викладач Чернігівського кооперативного технікуму Вікторія Хомич. – Готуючи її, разом зі студенткою Наталією Батюк, яка навчається за направленням Щорського міського споживчого товариства, співпрацювали із розробниками та користувачами цих програм. Тобто керувалися принципом науковості і практичного застосування в діяльності системи.

     Проаналізували дані щодо впровадження УКС-проектів в облспоживспілці (до слова, їх 118, тобто облспоживспілка займає І місце по системі). У 2009 році програму УКС-пайовий капітал запровадило Щорське міське споживче товариство. Ми мали можливість поспілкуватися з працівниками бухгалтерії, які розповіли про переваги програми. Вважаю, Наталія Батюк отримала неоціненний досвід, оскільки в майбутньому саме тут і працюватиме. Переконана, що беручи участь у конференціях, студенти мають змогу підвищувати науковий рівень, отримати досвід публічних виступів, поспілкуватися, подискутувати у студентському колі, зрештою отримати перший досвід у написанні міні-наукової роботи. Викладачі ж – можливість обмінятися досвідом та почерпнути нові ідеї щодо організації науково-дослідницької роботи.

      – Подібний захід відвідую вперше і мені сподобався не тільки високий рівень його проведення, а й дружня атмосфера, що панувала тут, можливість познайомитися з колегами з інших вишів, поділитися поглядами, –долучилася до розмови майбутній бухгалтер з Білгород-Дністровського Ірина Монастирська.
– А мені, – додав її земляк Павло Васильєв, – сподобалися теми, що стосувалися правового регулювання інноваційної діяльності. Користуючись нагодою, хотів би подякувати організаторам форуму за цікаву екскурсію по м. Вінниці, до музею М. Пирогова та інформацію про ставку "Вервольф".

      – Для мене як наукового керівника студентів ця конференція п'ята, – говорить Яна Фомічова, викладач Білгород-Дністровського економіко-правового коледжу, – Хочу зазначити, що з кожним роком зростає не лише рівень організації конференцій, а й рівень доповідей, підготовленість студентів та їхня зацікавленість у гідних виступах.

     Підтримала колегу і викладач Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу Наталя Волошина, яка зокрема наголосила на великій роботі, яку провадить департамент кадрової політики, освіти і науки, організаційний комітет на чолі з директором департаменту Лідією Войнаш щодо організації і проведення цього масштабного студентського наукового форуму.

      – Актуальність теми конференції не знизилася протягом останніх 9 років, – зазначила вона. – Наразі бажання власними силами досліджувати процеси в різних галузях економіки, шляхи і напрацювання, здатні допомогти господарюючим суб'єктам подолати наслідки економічної кризи, сприяти їх модернізації та розвитку у студентів збільшується. Доречно також відзначити інформаційну конкретику фактів, дані економічного аналізу (з огляду на складність їх отримання на місцях). Рівень підготовки виступів помітно зріс, це свідчить, що науковими керівниками враховані рекомендації та висновки попередніх конференцій. Напрацювання студентів здебільшого мають як пізнавальний, так і рекомендаційний характер для кооперативних підприємств, менеджерів закладів різних форм власності. Жваве обговорення виступів говорить про розуміння учасниками заходу важливості впровадження інновацій на мікро-та макроекономічних рівнях.

      У своєму аналізі результатів І роботи молодіжного форуму заступник голови Ради ректорів і директорів навчальних! закладів Укоопспілки Василь І. Кофлан звернув увагу на те, що тут зібралися найкращі представники своїх навчальних закладів, які відмінно навчаються , активно займаються науково-дослідницькою роботою. З 36 представлених доповідей, сказав він, 14 заслуговують на найвищу оцінку, що більше, ніж у минулі роки. Це свідчить про зростання рівня конференції. Водночас висловив окремі зауваження щодо оформлення робіт, їх структури, викладу матеріалу, дотримання регламенту тощо.

     Директор Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу Степан Кошкаров зокрема наголосив на тому, що студенти приїхали на конференцію не стільки себе показати, як навчитися чомусь новому. А навчитися було чого: за два дні багато почули, побачили і взяли для себе. Подякував правлінню Укоопспілки, департаменту кадрової політики, освіти і науки, його директору за підтримку талановитої молоді.

    З великою увагою слухали учасники конференції і господаря, в. о. ректора Вінницького кооперативного інституту Анатолія Драбовського, який зокрема закликав молодь не зупинятися на досягнутому, навчатися далі у вишах IV рівня акредитації, аспірантурі.

     – Рівень науково-дослідних робіт досить високий, – сказала, підбиваючи підсумки студентської конференції голова оргкомітету Лідія Войнаш. – Тут були представлені кращі студенти вишів Укоопспілки, які перед цим пройшли жорсткий відбір на науково-практичних конференціях своїх навчальних закладів. Цьогоріч участь у форумі взяли представники усіх вищих навчальних закладів Укоопспілки. Розглянуто багато актуальних і цікавих тем, що викликало жваві дискусії. Більшість доповідей побудовані на аналізі практичних матеріалів підприємств і організацій системи споживчої кооперації із використанням цікавих презентацій.

      Насамкінець Лідія Герасимівна подякувала всім учасникам за плідну творчу роботу й повідомила, що наукові праці будуть видані окремою збіркою, а найкращі – опубліковані у вкладці тижневика "Вісті... ДВ".

     Усі учасники конференції нагороджені спеціальними дипломами.

     За високий рівень організації проведення студентської конференції завідувач відділу науково-пошукової роботи, інноваційних технологій та зовнішніх зв'язків Вінницького кооперативного інституту Людмила Прицюк відзначена Подякою, а в. о. ректора Вінницького кооперативного інституту Анатолій Драбовський Грамотою.

       Виступаючи на молодіжному науковому форумі, юні кооператори довели: за ними майбутнє системи. Частина зі студентів – учасників конференції, навчаються за направленнями райспоживспілок та райспоживтовариств. Отже, незабаром саме їм працювати на майбутнє споживчої кооперації.

На знімках:
миттєвості науково-практичної студентської конференції.
Фото Олександра Горенка м. Вінница

 
© Симферопольский кооперативный торгово-экономический колледж Крымпотребсоюза

© Ядрова Г.В . - выставлено 24.04.2012 г., 1.10.2012 г.